Efter oroliga skördeåret – GreenFeed erbjuder varierad prissättning: ”Vi ger kunden alternativ”

Efter oroliga skördeåret – GreenFeed erbjuder varierad prissättning: ”Vi ger kunden alternativ”

Finns det grovfoder – och till vilket pris?
Ja, det finns grovfoder.
Och priset? Det varierar beroende på vilket foder och vilken skörd du väljer.
Det är det ljusa beskedet från GreenFeeds vd Fredrik Larsson när vi går in i den mörka årstiden.

Först kom torkan och gav en fin men klen förstaskörd. Sedan kom regnet i bibliska mängder. Det innebar blöta marker och gjorde andraskörden tuff, utmanande och utdragen. Tiden mellan solens kortvariga besök och nya regnområden gick åt till att samla kraft och att laga maskiner som gått sönder i det tunga gräset.
Sedan en tid har Fredrik Larsson och hans medarbetare på GreenFeed satt punkt för den omfattande andraskörden. Fredrik sitter äntligen med facit i hand och med en överblick över fodertillgång och analyser.

Hur sammanfattar du årets två skördar?
– Först hade vi jättetorka, vilket gjorde att vi bara fick en halv förstaskörd. Fodret väldigt bra; torrt, med höga värden och fint på alla sätt och vis men det blev bara 50 procent av en normal förstaskörd. Eftersom mycket av kostnaderna är desamma, exempelvis gödning och körning, kunde jag snabbt räkna ut att det behövdes en 30-procentig prisökning. Men sedan har vi kämpat på och fått in en andraskörd som också har fina värden och är av god hygienisk kvalitet. Andraskörden blev lite blötare och därför tar jag ett lägre pris för den per kilo foder.

Vad betyder det för kunden?
– Det betyder att kunden får en valmöjlighet. Vill man ha torrt foder från förstaskörd, då kostar det lite extra. Vill man ha ett bra foder, som kanske är lite blötare, finns andraskörden att titta på. Det jag jobbar med just nu mot de kunder som är intresserade är att skicka en provbal som de kan testa innan de köper ett helt lass så att de ser att det fungerar. De flesta som provat hittills har sagt att det blir jättebra.

Varför inför GreenFeed en differentierad prissättning?
– Jag är själv hästägare och vet hur jobbigt det kan vara ett år som detta. Därför har jag försökt hitta vägar för att anpassa mig till kunden och ge kunden alternativ att välja mellan.

Och vad säger hästarna om det här?
– Om hästarna själva får välja tar de alltid det blötare fodret medan hästägarna ofta vill att de äter det torrare. Skulle man fråga hästen skulle den välja det blöta fodret alla dagar i veckan. Det har gjorts många tester på det där de lagt ut högar med olika foder och sedan släppt in hästarna. De tar det blötaste först eftersom det är mest smakligt.

Vad kan du säga om GreenFeeds tillgång på grovfoder inför den höst- och vintersäsong som nu inletts?
– Det finns gräs. Det är skördat gräs och det är ingen brist på det. Om man inte kräver en ts-halt på 80 finns det gott om grovfoder skördat.

Det har varit en sommar av oro för många. Media har flitigt bevakat och uppmärksammat vad det extrema vädret som varit kan ha för påverkan på skörden och för fodersituationen i Sverige. Finns det något som oroar i dag?
– Jag vet att under våren ska vi leva med den skörd vi har. Den ska räcka till att stoppa i och fylla småbalar ända fram till nästa år. Det är väl där jag kommer att ha lite ont i magen så småningom om det ska räcka eller inte. Det är kul när det bokas på men det ska gärna bokas lite lagom, om man säger så.

2023-10-17 21:58
Tillagd i varukorgen