Ellen Hedbys, 21, har ridit 21 mästerskap: ”Jag är född dressyrtant”

Ellen Hedbys, 21, har ridit 21 mästerskap: ”Jag är född dressyrtant”

Ett i det närmaste drömlikt 2022 har öppnat dörrarna till ett minst lika intressant 2023 för GreenFeeds profilryttare Ellen Hedbys.
– Jag är född dressyrtant, skrattar den rutinerade 21-åringen.

Medalj på SM. Lagmedalj på EM och NM. Ajax-stipendiat. Antagen till prestigefyllda ”Aachen program of excellence”. Jämna prestationer på hög nivå innebar ett enastående slutår för Ellen Hedbys som young rider. Utsedd till en av landets tio hetaste talanger i Tidningen Ridsport.

Det känns å ena sidan som att listan över framgångar 2022 kan göras hur lång som helst.
Å andra sidan säger Ellen Hedbys så här:
– Jag är väldigt lycklig för att jag fått vara med om. Jag är målinriktad av mig och tänker inte på det jag har bakom mig utan ser bara framåt mot nya mål som ska upplevas. Men när man väl tänker tillbaka är det fantastiskt.

De tre mästerskapsmedaljerna och den stabila formen under hela året peggade upp för Ellen Hedbys som en av de starkaste kandidaterna till Ulla Håkansons Ajax-stipendium på 300 000 kronor. Något hon är mycket glad för.
– Jag är så tacksam till Ulla Håkanson och kommittén att jag fick det. Det har mycket att göra med att jag gjorde många stabila resultat under året, att jag tränat på hårt och framför allt för att jag har Quentin. Jag tävlade alla mästerskap med honom, han är otroligt stabil och en supertävlingshäst.

Hur använder du pengarna från stipendiet?
– Jag använder dem till träning uppstallning i samband med träning i Tyskland. Jag åker hur mycket som helst fram och tillbaka till och från Tyskland. Senast åkte jag upp och ner två gånger under tio dagar. Där kommer förresten GreenFeed in i bilden också. Åker du så tätt ner till Tyskland är det supernödvändigt att ha med GreenFeeds balar. Jag är väldigt noggrann och vill ha ordning och reda i bilen. Då är det perfekt att kunna stapla småbalarna snyggt istället för att ha höbalar eller nät som skräpar ner.

När du ändå är inne på samarbetet med GreenFeed. Hur upptäckte du GreenFeed och vilka är fördelarna med fodret?
– Jag upptäckte GreenFeed i somras när jag skulle åka på EM i England. Tidigare har vi testat småbalar men de har varit av skiftande kvalitet och hållbarhet. Jag fick tips om GreenFeed, såg att ni ställde ut under SM och pratade med en supertrevlig tjej, Johanna. Vi beslutade att satsa på GreenFeed och köpte en massa balar och tyckte att det funkade jättebra. Sedan kom jag i kontakt med GreenFeed på Friends, dit jag var inbjuden för att ta emot priser tillsammans med laget. Där kände jag verkligen att GreenFeed är någonting jag kommer att behöva, framför allt eftersom jag kommer att fortsätta resa mycket. Jag var väldigt intresserad av ett samarbete och det visade sig att även GreenFeed var det.

Under 2023 är Tyskland Ellen Hedbys andra hem. Här har hon, tack vare sitt makalösa 2022, fått en plats i ”Aachen program of excellence” och tränar för Isabell Werth.
Ikonen Isabell Werth.
Tidernas mest framgångsrika dressyrryttare.
– Det är verkligen rena drömmen att ha kommit med där. Det är enormt många som söker men bara ett begränsat gäng som blir antagna. Isabell Werth och de andra tränarna väljer vilka som får komma med. Vi var ett 20-tal som valdes ut att visa upp oss. Sedan valde de ut sex av oss som är med nu. Det är fantastiskt att få vara med och träffa Isabell, lära mig hennes grunder och knyta nya kontakter med andra ryttare i andra länder. Tack vare det här har jag kollegor i Thailand, Österrike och Frankrike. Tack vare att jag lärt känna Isabell har jag även haft förmånen att träna med henne hemma på hennes anläggning.

Nu har Ellen Hedbys lagt young rider-tiden bakom sig. I dag är det U25 som gäller och målet är att sakta men säkert ta sig till toppen i den nya klassen. Det tänker Ellen göra tillsammans med en viss Quentin.
Det har börjat väldigt bra. Ellens två mål för 2023, Falsterbo och SM, har hon redan kvalat in till efter två fina ritter.
– Jag kommer att vara en av de yngsta i den kategorin i SM, men jag hoppas kunna göra ett bra mästerskap med stabila ritter och så felfritt som möjligt. Sedan är det klart att jag drömmer om något mer mästerskap men prio har varit att komma till SM och Falsterbo. Jag ska även starta kvalen till Lövsta Future Challenge med Friends som slutmål. Det blir svårt, eftersom bara fyra kommer med, men det är helt klart ett mål och en dröm.

2023-04-05 20:32
Tillagd i varukorgen