Fredrik om årets foder: "Hästarna kommer att gilla det jättemycket"

Fredrik om årets foder: "Hästarna kommer att gilla det jättemycket"

För både grovfoderleverantörer och kunder har det varit en sommar med turbulens och oro, fullt jämförbar med 2018.
Arbetet med att ta in andraskörden är fortfarande i full gång men vi skymtar ett slutresultat.
Här är Fredrik Larssons nya rapport.

– Vi har skördat, det kommer att finnas en hel del gräs och det kommer att vara av skiftande kvalitet, inleder GreenFeeds vd och utvecklar:
– Med skiftande kvalitet menar jag torrsubstans. Det kommer att vara både blötare och torrare foder och kan man tänka sig det kommer det att finnas foder, det är jag relativt säker på.

Andraskörden är snart inne. Hur skulle du vilja summera slutet av sommaren och inledningen av hösten?
– Vi har verkligen försökt skörda på höglänta marker där det är bra foder och vi har verkligen prioriterat andraskörden i år. Vi har valt bort delar det varit vattensjukt och svårt att få gräset att torka. Vi har kört bort surfläckar och pusslat och kört mellan regnskurarna och vänt mycket på gräset för att få det torrt.

Har du varit med om någonting liknande?
– 2018 körde vi ganska sent också. Annars kör vi inte traditionellt speciellt mycket andraskörd men där liknar det 2018. Det är väldigt påfrestande med fuktigt gräs, korta dagar och maskiner som går tyngre eftersom det är blött i marken. Det känns som att allt jobbar emot en.

Vilka har varit de vanligaste frågorna du fått från kunder?
– Den vanligaste frågan är: ”Har du torrhö?”. Det är det en otrolig efterfrågan på. Näst vanligaste frågan är: ”Har du någonting att sälja?”. Jag svarar att jag förmodligen kommer att ha hö till GreenFeeds befintliga kunder och eventuellt också lite nya kunder som vi börjat ta in.

Vill du skicka med någonting till kunder, läsare och andra som är intresserade av grovfoder? Vad bör de tänka på efter den här sommaren?
– Ha en bra relation till din leverantör, det är det viktigaste. Sedan skulle jag vilja säga att att lite ”blötare” foder inte är ett sämre foder. Hästarna kommer att gilla det jättemycket. Det är viktigt att man tänker på det sättet.

2023-09-17 17:33
Tillagd i varukorgen