SM-guldvinnaren Amelie Segerström: "Jag siktar på VM"

SM-guldvinnaren Amelie Segerström: "Jag siktar på VM"

Amelie Segerström har ett enastående 2022 bakom sig med SM-guld, NM-guld och ett knippe andra medaljer och fina placeringar.
2023 är året då bågen spänns ytterligare.
– Jag siktar på VM, säger GreenFeeds nyaste profilryttare.

Amelie Segerström från Norrtälje är bara 20 år ung men har redan etablerat sig som en av landets mest lovande islandshästryttare. Tillsammans med valacken Kopar skördade hon stora framgångar under sommarens SM då ekipaget tog guld i stilpass, silver i kombination och slutade på fjärde plats i femgång.
– Det var jättekul. SM är speciellt eftersom det avgör så mycket. Det är en tävling som påverkar landslagsuttagningen väldigt mycket och gör att man lägger lite extra press på sig själv. Det kan vara lite jobbigt men jag gick in i SM med en bra känsla och fick dessutom en bra start. Jag är så tacksam för hela teamet runtomkring, säger Amelie.

SM-veckans fina resultat gav en landslagsbiljett till NM på Åland där succén fortsatte. Sverige reste hem från ön med 37 medaljer – nytt rekord – och Amelie Segerström vann guld både i lag och individuellt i femgångskombination, tog silver i stilpass PP1 och slutade fyra i femgång.
Även NM ser hon tillbaka på med glädje – både över resultaten och över den sköna känsla som uppstår i ett lag när konkurrenter plötsligt blir bästa vänner.
– Det var väldigt nytt och väldigt kul att åka som ett lag. Annars när man tävlar är konkurrensen stenhård men här tävlar man plötsligt tillsammans och får hjälp av lagkompisarna. Vi kunde verkligen lära oss av varandra, berättar Amelie.

Du och Kopar är en bra och framgångsrik kombo. Hur skulle du vilja beskriva din häst?
– Det är inte många som tror det men Kopar är lite introvert av sig. Det är inte alla som kan fånga honom i en hage men lyckas man med det betyder det att man är speciell. Jag lyckas ibland (skratt). Kommer man för tidigt eller för sent blir han nästan upprörd, men om man kommer precis i rätt tid blir han jätteglad. Kopar älskar att komma in på banan, han tycker om att visa upp sig och att springa fort är det bästa han vet.

Du är sedan i höstas profilryttare för GreenFeed. Vad tycker du om vårt foder?
– Vi har under alla år haft GreenFeeds foder på tävlingar och det känns som att man tar med hela sommarängen till tävlingsplatsen. Kopar är väldigt kräsen och äter nästan ingenting han inte tycker är helt perfekt, men han älskar GreenFeed. Jag älskar också GreenFeed för att det är så smidigt att ta med sig. Man får med sig väldigt mycket foder utan att det tar stor plats. Särskilt bra är att du kan välja mellan många olika analyser och kan hitta det som verkligen är bäst för hästen.

Efter ett fantastiskt 2022 är det snart dags för tävlingssäsongen 2023. Hur har du lagt upp planerna?
– Jag har lagt upp lite olika delmål och försöker se till att det inte blir för tajt mellan starterna. Det kommer att bli en del Nivå 1-tävlingar, sådana där landslagsledningen håller koll på en. Jag har två år kvar som young rider och får jag behålla min landslagsplats tyder mycket på att jag kommer med till VM i Nederländerna i augusti. Jag siktar på VM, det är årets stora mål. Samtidigt vet jag att mycket som vanligt kommer att avgöras under SM. Jag både älskar och hatar det samtidigt.

2023-03-18 10:17
Tillagd i varukorgen