Nystart för Sissela Smith: ”Man vill ju vara en av de bästa”

Nystart för Sissela Smith: ”Man vill ju vara en av de bästa”

Efter fem år på CC Holstein Breeding valde Sissela Smith att starta eget.
Under namnet Equismith tar hon nu avstamp mot en ny satsning mot toppen och har hittat det perfekta stället på Ålberga gård.
Det gäller att bli varm i kläderna igen och förhoppningsvis kunna vara med i matchen på 1,50-grandprixtävlingar i vår och sommar, säger Sissela Smih.

För Sissela handlar det i dag om färre hästar men om mer tid för varje häst. Hon vill göra hela resan själv, utbilda sina hästar och ta dem till hög nivå. Hösten 2021 lämnade hon CC Holstein Breeding i Norrköping efter fem år av stora framgångar, med SM-guldet 2020 med Casemiro CC som kronan på verket.
– Jag vill satsa för att ta mig upp till hög nivå i Sverige men även internationellt och ta oss till stora mästerskap och Nations Cup. Man vill ju vara en av de bästa. Jag var där och nosade lite under åren på CC och klättrade upp till B-landslaget med en häst jag utbildat själv. Alla hästarna jag hade på CC tog jag upp till grand prix på egen hand. Det har gett mig motivation och självförtroende att utveckla någonting eget och göra det i samarbete med sponsorer som jag tycker om. Att få göra det hela vägen är det roligaste, säger Sissela Smith.

Som egenföretagare har Sissela ett år på det gigantiska Tärnö Säteri bakom sig. Nu har hon och hennes två anställda hittat ett lite mindre ställe som passar perfekt för upplägget: Ålberga gård, beläget mellan Nyköping och Norrköping, tre minuter från E4:an.
– Jag har känt ägarna i många år och även tränat deras dotter och såg att det fanns en möjlighet. De har varit med i sporten i flera år nu och är tidigare hästägare. De äger för övrigt Gabylanda VDM, som jag ska försöka få upp i grand prix-klasser nu, berättar Sissela Smith och utvecklar:
– Jag lärde mig mycket under tiden på Tärnö, det kommer att bli en fantastisk tävlingsanläggning där. Samtidigt känner jag att det blir för stort för mycket för en liten och intim verksamhet som min. Där passar Ålberga bättre. Det är lugnt och läget är perfekt när vi ska ut på tävlingar. Det är en mindre anläggning men väldigt mysig, där vi i princip har ett eget stall.

Det är mycket nytt för dig.
– Ja, det blev ett helt nytt gäng och så visste jag att det förmodligen skulle bli när jag lämnade CC för att starta eget. Casemiro var i sina bästa dagar och jag förstod att han skulle hamna hos en ryttare som hade andra hästar på den nivån. Jag fick inte med mig någon häst och det tror jag var bra för oss och för min relation med Claes och Carin (Pettersson, ägarna till CC Holstein Breeding). Jag hoppas att vi kan göra någonting annat tillsammans i framtiden. CC var ett relativt okänt stall när jag började där. Det känns häftigt att vi tillsammans kunde bygga upp det till ett stort stall på internationell nivå.

Hur ser du på ditt 2023?
– Jag har varit i toppen, börjar om litegrann och jobbar på att få lite mer rutin för att kunna slå till igen. Jag planerar att ha ungefär tio hästar på Ålberga och satsa på kvalitet istället för kvantitet. Det är lite kämpigare ekonomiskt men med hjälp av sponsorer blir det möjligt. Jag vill göra på det här sättet för att varje hästägare ska få ut så mycket som möjligt av varje häst.

Apropå sponsorer: Du är en av GreenFeeds profilryttare. Vad tänker du om GreenFeed?
– Det är jätteroligt att få vara en del av teamet. Jag har känt Fredrik (Larsson, GreenFeeds grundare och vd) under större delen av mitt liv. Hans dotter tränade ponny för min mamma och min lillebror jobbar åt Fredrik på somrarna. För mig känns det väldigt familjärt och fodret från GreenFeed har väldigt bra kvalitet, vilket syns på hur fina hästarna är i kroppen. Grovfodret är det absolut viktigaste vi kan ge hästarna och de älskar GreenFeeds foder; det är ingen häst som lämnar något kvar i boxen. Jag har varit med förr, när det inte fanns grovfoder med tillräckligt mycket protein och det var ett problem, framför allt för tävlingshästar. Min foderexpert från RS Mustang har gått igenom GreendFeeds foder och säger att det är ett fantastiskt bra värde i det. Frågar du mig kan hästarna inte ha det bättre. Jag är jätteglad över att vara en del av GreenFeed-teamet.


Fakta
Sissela Smiths tävlingsvår

Vecka 10: Kungsbacka
Vecka 13: Ljungby
Vecka 15: Mantorp
Vecka 17: Sundbyholm
Vecka 18: Västervik
Vecka 19-22: NHS

2023-03-07 11:53
Tillagd i varukorgen