Pay & jump, tävlingsturné och unghästfix – Sissela Smiths höst är späckad

Pay & jump, tävlingsturné och unghästfix – Sissela Smiths höst är späckad

Först Oslo. Sedan Billdal, Grevagården och Elmia.
Därefter SM i Borås som turnéns slutpunkt.
Sissela Smith ger sig ut på en späckad och spännande tävlingshöst.

Det finns mycket spännande i boxarna på Ålberga gård. Här står Gabylanda och Luna, de två hästar Sissela rider i svår klass. Men här står också de unga och lovande Broken Arrows och Meredith K och andra unghästar.
Sissela Smith och hennes team har fullt upp. Och hon är noga med att berömma just teamet som gör att hennes nysatsning kan gå in i ännu en säsong.
– Jag har en super-superpersonal i stallet. Tjejer som är värda guld. De hjälper mig med hästarna, hästarna älskar dem och mår så himla bra. Gården är lugn och trevlig och där hämtar vi jättemycket energi. Hästarna har alla förutsättningar att göra bra ifrån sig. Jag tror att det handlar om en helhet. Att det har gått bra och går bra beror mycket på att vi är ett bra team. Vi har byggt upp ett bra system. Framför allt ett system som hästarna trivs väldigt bra i, säger Sissela Smith.

På Ålberga gård har hon precis arrangerat en minst sagt lyckad pay & jump som lockade hela 65 starter. Ägarna till Ålberga valde att donera hela den inbringade summan till Frälsningsarméns projekt för att förebygga gängkriminalitet.
Det lyser om Sissela när hon berättar om glädjen i de unga ryttarnas ögon.
– När barnen kom in började jag nästan tjuta för att jag tyckte att de var så fina. De hade ansträngt sig så. Jag hade lite småpriser och grejer som jag lottade ut. Jag lottade även ut några pokaler hemifrån som jag vann när jag var ung; jag tog bara bort lappen. De var helt till sig och tyckte det var världens grej. Det var så roligt att se.

Bakom sig har Sissela ett både roligt och lärorikt hundår. Att helt på egna ben påbörja en ny resa, som Sissela gjorde hösten 2021 efter fem framgångsrika år på CC Holstein Breeding, är tufft. Men resultaten har blivit som hon hoppats, ja rentav bättre. Att få till det under Falsterbo Horse Show i somras gav henne både sköna flashbacks och inspiration inför framtiden. Sissela slutade trea i finalen i Swedish 7-star by Alfab med Gabylanda.

– Vi hade inte riktigt förväntat oss att det skulle gå så pass bra. Visst har jag känt att hästen är tillräckligt bra och jag vet att jag kan göra det. Det kändes så himla roligt att allt bara satt. Det gav också en känsla av att visa att jag kan göra det igen och det var väldigt skönt, för mig själv. Det tror det är en bekräftelse som många ryttare behöver. Känslan att man kan göra det igen. Inte för att visa andra, men för att visa sig själv att man kan ta upp fler hästar till den här nivån och göra de resultaten.

Efter Gabylanda och Luna som du etablerat i svår klass kommer femåringen Broken Arrows och sexåringen Meredith K. Vad kan du säga om dem?
– Broken Arrows är som en omogen tonårsgrabb, lite busig och i sin egen värld. Han gillar att bocka och så men har det lätt för sig. Han har verkligen allt i sig och det gäller att få honom fokuserad. Han gjorde sin första tävling med mig i april i år. Innan dess hade han inte tävlat. Han har jättebra ägare som vill göra en långsiktig satsning och det känns som att det här är början på en spännande framtid.
– Sexåringen Meredith K, hon är så häftig. En maskin med all kvalitet i världen och jättemycket energi. Det är lite Indiana över henne, det gäller att fånga stormen lite. Det känns som att jag redan skulle kunna hoppa 1,40 med henne men vi jobbar med mycket detaljer och med basic-grejer, som alltid. Vi bygger upp henne för en fin framtid. Hon är ju ändå bara sex år gammal. Tanken är att hon ska vara som bäst om två år.

Läs mer: Sommaren med Sissela – Falsterbo, SM, bröllop och wake-up calls

Läs mer: Nystart för Sissela Smith: "Man vill ju vara en av de bästa"

2023-10-09 19:57
Tillagd i varukorgen