På gården Holmbo utanför Sala är det fullt fokus på vallen. Här produceras hästfoder på runt
500 hektar. Med analyser och märkning av alla balar ska kunderna alltid veta vad de köper.
Vallskörden startar redan i början av juni och pågår 1,5 månad. På vissa skiften blir det två
skördar, på andra bara en.
– Vi styr skörden efter kvalitet och för oss är torrheten viktig. Det är inte så intressant att
mäta kilo per hektar, vi siktar mer på kvalitet, säger Fredrik Larsson som driver företaget
GreenFeed.
Han jobbade länge i hästförsäkringsbranschen och startade företaget 2012 med sikte på att
ta fram kvalitetsfoder för hästar. 2017 gick han över på heltid i GreenFeed.
Arealen växlar från år till år men ligger i år på cirka 500 hektar. Förutom egen mark och
arrenden finns även ett tredje markalternativ, odlingsavtal med vinstdelningssystem.
– Vi odlar på tre år och markägaren får ersättning per kilo torrsubstans. Det ger ett bättre
incitament att sköta diken och liknande. Det finns spannmålsgårdar som vill ha in vall i
växtföljden men jag är orolig att det blir svårare med ett högre spannmålspris.
Företaget omsatte i fjol drygt 7 miljoner kronor. Enbart plastinköpen innebär en utgift på en
miljon. För att behålla kvaliteten på fodret lägger de mellan 16 och 20 lager plast.
Bland de stora utgifterna finns också de fyra lastbilar med gödning som går åt under en
säsong.
Det här är ett utdrag ur ett längre reportage om GreenFeed och Fredrik Larsson. Det publiceras inom kort i facktidningen Lantmannen.